In deze handleiding wordt beknopt uitgelegd wat wij verwachten van onze vrijwilligers.

Momenten van controlerondes

Ochtend: geen vast tijdstip, maar het liefst zo vroeg mogelijk na zonsopkomst zodat de padden niet te lang hoeven wachten

Avond: beginnen na 20.00u (wintertijd) en 21u (zomertijd) 

*Op 31 maart  wordt de klok verzet.

Veiligheid
- Draag ten alle tijden een veiligheidshesje
- Loop bij locatie Harderwijkerweg ten alle tijden aan de binnenzijde van het scherm.
- Loop samen met iemand uit je eigen huishouden of alleen (coronamaatregel).

Het overzetten

Controleer voorzichtig de emmer
Naast padden kunnen er ook salamanders en kikkers in de emmer vallen. Salamanders zijn klein en daarom is het niet de bedoeling om met een stok hard te roeren in de emmer. 

Blad en stok in de emmers
Er moet ten alle tijden blad en een stok in de emmers aanwezig zijn.
Padden hebben graag wat beschutting tegen kou en predatoren. De stok dient als uitklimmogelijkheid voor bijvoorbeeld muizen. Mocht je een emmer aantreffen zonder blad of stok, voorzie de emmer er dan van.

De weg over
Kijk altijd goed uit voor je de weg oversteekt!
Laat de padden weer los door de emmer voorzichtig te kantelen op de grond, de padden lopen er vanzelf uit. Bij voorkeur laat je de padden los aan de andere zijde van het hek (indien van toepassing). Mocht dit niet lukken zet ze dan voor het hek.
Omdat padden overdag rusten en ‘s nachts trekken, is het tijdens de ochtendcontrole van belang dat de padden losgelaten worden op een plek waar ze beschutting kunnen vinden (een plek waar blad ligt bijvoorbeeld).

Verhinderd?
Sta je ingepland maar kun je toch niet? Zorg dan zelf voor vervanging. 
Vervanging regelen kan onderling of je kunt contact opnemen met een van de reservelopers (lijst hiervaan wordt per mail rond gestuurt).

Doorgeven van resultaten
Het aantal padden (kikkers en salamanders) dient, bij voorkeur, direct na de ronde doorgegeven te worden (dit duurt nog geen 5 minuten). Het online formulier hiervoor is te vinden op de website. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk wordt gedaan; voor onze eigen administratie, maar ook voor de landelijke statistieken op www.padden.nu die dagelijks bijgewerkt wordt.
Vul het formulier ook in als er geen padden overgezet zijn.

Meer uitleg nodig? Neem dan contact op met een van de leden van het kernteam via paddenrheden@gmail.com

Deel deze pagina